Na následky srdcovo-cievnych chorôb u nás zomrie každý druhý človek. Tým sa tieto choroby dostali na prvé miesto v tabuľke príčin smrti. Ja viem, človek musí zomrieť, ale musí zomrieť taký mladý? Čerpajú tieto choroby svoju silu v našej zvýšenej konzumácie tukov? Možno áno, no možno je všetko úplne inak. V článku „Zdravie sebe a ostatným“ som uviedol, že moje tvrdenia o príčinách vzniku chorôb vo všetkom korešpondujú zo zisteniami modernej medicíny. Jediné v čom úplne nesúhlasím so závermi modernej medicíny je pohľad na konzumáciu tukov.
Hneď v úvode však podotknem, že prehnané množstvo konzumácie tukov je vysoko škodlivé, no nie viac ako prehnané konzumovanie hocičoho iného. Netvrdím, že máme jesť masť s masťou, no nemusíme si ani každý gram tukov zapisovať do kalendára. Prečo si to myslím? Tých dôvodov je viac. No za všetky aspoň dva. Jeden z nich je, že keby to pomáhalo, tak by sa človek mal možnosť ich obmedzenou konzumáciou týchto chorôb zbaviť. To sa však nedeje. Tým druhým dôvodom je, že tuky nie sú cyankáli. Sú jednou z troch základných súčastí našej stravy. Sú základným stavebným prvkom nervovej sústavy. Bez ich konzumácie by sa človek nikdy nestal človekom. Áno. Človeku okrem iných činností, práve tuky umožnili vyvinúť tak zložitý nervový systém. O tom však podrobne inokedy.
Tie tri základné zložky potravy sú. Bielkoviny (proteíny), uhľovodany, zvané cukry (glycidy) a tuky (lipidy). Kým bielkoviny sú stavebným materiálom organizmu (tehlami a maltou), cukry sú zas energiou organizmu (robotníkmi). No a tuky sú kombináciou oboch. Môžu byť ako robotníkmi tak i tehlami a maltou. Odkiaľ organizmus vie na čo ich má použiť? Jednoducho to vie, lebo má tendenciu vždy vytvárať rovnováhu. Ak je nedostatok bielkovín tuky idú na pomoc im. Ak však chýbajú cukry, tuky zas pomôžu tam. No ak je to tak, tak v čom je škodlivosť konzumácie tukov, ktorú preukázali vedecké štúdie? A naozaj preukázali.
Štúdie dokázali, že cholesterol zabíja. Výšku hladiny cholesterolu ovplyvňuje konzumácia tukov. Toto je neodškriepiteľný fakt. Preto sa medicína vybrala logickým smerom a to propagáciou znižovania príjmu tukov. Vybrala sa smerom logickým. No je tento smer aj správny? Nie je i iná cesta na znižovanie cholesterolu? Iná, no rovnako logická, ak nie logickejšia, ak majú tuky zostať jednou zo základných zložiek našej potravy.
Ide o to, že naša krv obsahuje dobý cholesterol, ktorý je základom vyživovania nervových buniek ako zlý cholesterol, ktorý zabíja. To je tak isto dokázaný a neodškriepiteľný fakt. Ja som presvedčený, že ak organizmus človeka vyrobí dostatočné množstvo dobrého cholesterolu a organizmu dodáme i stopový prvok zinok (tvorí spojivo nervových buniek), Alzeimerova a Parkinsonova choroba by prestali jestvovať. Domnievam sa, že alzheimer a parkinson sú dva rôzne prejavy tej istej príčiny. Jedna sa prejavuje „nezapínaním“ a druhá „nevypínaním“ nervových impulzov. No obe sú chorobou prenosu nervových impulzov. Ja viem, nebude to žiadna výhra v liečbe dobrým cholesterolom, ak nás ešte pred zbavením sa Alzheimera z toho zlého cholesterolu porazí.
A sme pri koreni veci. Prečo náš, tak dokonalý a zložitý organizmus vyrába aj dobrý, aj zlý cholesterol? Ľudský organizmus dokáže zložitejšie veci ako rozlíšiť čo je preňho dobré a čo zle. Tak v čom je to? Ja som presvedčený, že organizmus vždy vyrobí dobrý cholesterol. Ten urobí to čo má, okrem iného vyživí nervové bunky a opustí organizmus. A tu je pes zakopaný. Neopustí ho. Nedostatok vlákniny (naše odpadové hospodárstvo) organizmu zabráni v jeho vylúčení (viď články „Môže prevencia liečiť?“). Dobrý cholesterol zostáva v organizme a zrejme jeho ďalšou metabolizáciou vzniká zlý cholesterol. A máme po vt...
No a tuky plnia ešte jednu veľmi významnú funkciu, akéhosi udavača alebo informátora. Ide o to, že všetky živiny, bielkoviny, cukry, vitamíny, minerály sa dostávajú do organizmu prostredníctvom tzv. klkov v tenkom čreve. Tieto klky sú napojené na krvný obeh a tým sa živiny dostávajú do krvi. Tá ich potom rozvádza po celom tele, okrem iného i do orgánov endokrinného systému. Tie zaregistrujú, že sa niečo deje v tráviacom trakte (ide však o prísun nových živín) a idú tráveniu na pomoc. Začína sa vyrábať inzulín, ak treba, začne prúdiť žlč, ak treba atď.
Dlho to trvá i opísať nie to ešte uskutočniť. No a práve tento čas, ktorý ubehne, kým sa informácia o začiatku trávenia, až po príchod pomoci od žlčníka, pankreasu a iných žliaz som nazval (ako i tento článok) suchým štartom trávenia. Práve v tomto čase môže organizmus vyrábať „sprostosti“. Tu nám však na pomoc prichádzajú tuky so svojimi udavačskými schopnosťami. Áno tuky ako jediné sú schopné ako duchovia prejsť cez stenu tenkého čreva a odovzdať informáciu o započatí trávenia endokrinnému systému. Tým môže byť už od započatia trávenia, tráviaci systém podporovaný žľazami a organizmus okamžite vyrába to, čo má a nerobí už raz spomínané sprostosti.
Aké je zhrnutie? Ani obmedzovanie tukov neprináša zníženie hladiny zlého cholesterolu. Aj malé množstvo tukov môže zabíjať. No ani väčšie množstvo tukov ešte nemusí zvyšovať hladinu zlého cholesterolu a pritom nás môže ochrániť pred inými neduhmi. Treba len zabezpečiť včasné vylúčenie „sajrajtu“ z organizmu. Kto chce, už vie ako. Nemusíte mať žiadne obavy. Dá sa to odskúšať i bez rizika. Nemusíte začať zvyšovaním príjmom tukov, stačí začať znižovať zlý cholesterol neškodnou vlákninou a až keď sa presvedčíte o tom, že netáram, môžete zvyšovať alebo aspoň prestať úzkostlivo kontrolovať prísun tukov. Budete prekvapení.
Tie tri základné zložky potravy sú. Bielkoviny (proteíny), uhľovodany, zvané cukry (glycidy) a tuky (lipidy). Kým bielkoviny sú stavebným materiálom organizmu (tehlami a maltou), cukry sú zas energiou organizmu (robotníkmi). No a tuky sú kombináciou oboch. Môžu byť ako robotníkmi tak i tehlami a maltou. Odkiaľ organizmus vie na čo ich má použiť? Jednoducho to vie, lebo má tendenciu vždy vytvárať rovnováhu. Ak je nedostatok bielkovín tuky idú na pomoc im. Ak však chýbajú cukry, tuky zas pomôžu tam. No ak je to tak, tak v čom je škodlivosť konzumácie tukov, ktorú preukázali vedecké štúdie? A naozaj preukázali.
Štúdie dokázali, že cholesterol zabíja. Výšku hladiny cholesterolu ovplyvňuje konzumácia tukov. Toto je neodškriepiteľný fakt. Preto sa medicína vybrala logickým smerom a to propagáciou znižovania príjmu tukov. Vybrala sa smerom logickým. No je tento smer aj správny? Nie je i iná cesta na znižovanie cholesterolu? Iná, no rovnako logická, ak nie logickejšia, ak majú tuky zostať jednou zo základných zložiek našej potravy.
Ide o to, že naša krv obsahuje dobý cholesterol, ktorý je základom vyživovania nervových buniek ako zlý cholesterol, ktorý zabíja. To je tak isto dokázaný a neodškriepiteľný fakt. Ja som presvedčený, že ak organizmus človeka vyrobí dostatočné množstvo dobrého cholesterolu a organizmu dodáme i stopový prvok zinok (tvorí spojivo nervových buniek), Alzeimerova a Parkinsonova choroba by prestali jestvovať. Domnievam sa, že alzheimer a parkinson sú dva rôzne prejavy tej istej príčiny. Jedna sa prejavuje „nezapínaním“ a druhá „nevypínaním“ nervových impulzov. No obe sú chorobou prenosu nervových impulzov. Ja viem, nebude to žiadna výhra v liečbe dobrým cholesterolom, ak nás ešte pred zbavením sa Alzheimera z toho zlého cholesterolu porazí.
A sme pri koreni veci. Prečo náš, tak dokonalý a zložitý organizmus vyrába aj dobrý, aj zlý cholesterol? Ľudský organizmus dokáže zložitejšie veci ako rozlíšiť čo je preňho dobré a čo zle. Tak v čom je to? Ja som presvedčený, že organizmus vždy vyrobí dobrý cholesterol. Ten urobí to čo má, okrem iného vyživí nervové bunky a opustí organizmus. A tu je pes zakopaný. Neopustí ho. Nedostatok vlákniny (naše odpadové hospodárstvo) organizmu zabráni v jeho vylúčení (viď články „Môže prevencia liečiť?“). Dobrý cholesterol zostáva v organizme a zrejme jeho ďalšou metabolizáciou vzniká zlý cholesterol. A máme po vt...
No a tuky plnia ešte jednu veľmi významnú funkciu, akéhosi udavača alebo informátora. Ide o to, že všetky živiny, bielkoviny, cukry, vitamíny, minerály sa dostávajú do organizmu prostredníctvom tzv. klkov v tenkom čreve. Tieto klky sú napojené na krvný obeh a tým sa živiny dostávajú do krvi. Tá ich potom rozvádza po celom tele, okrem iného i do orgánov endokrinného systému. Tie zaregistrujú, že sa niečo deje v tráviacom trakte (ide však o prísun nových živín) a idú tráveniu na pomoc. Začína sa vyrábať inzulín, ak treba, začne prúdiť žlč, ak treba atď.
Dlho to trvá i opísať nie to ešte uskutočniť. No a práve tento čas, ktorý ubehne, kým sa informácia o začiatku trávenia, až po príchod pomoci od žlčníka, pankreasu a iných žliaz som nazval (ako i tento článok) suchým štartom trávenia. Práve v tomto čase môže organizmus vyrábať „sprostosti“. Tu nám však na pomoc prichádzajú tuky so svojimi udavačskými schopnosťami. Áno tuky ako jediné sú schopné ako duchovia prejsť cez stenu tenkého čreva a odovzdať informáciu o započatí trávenia endokrinnému systému. Tým môže byť už od započatia trávenia, tráviaci systém podporovaný žľazami a organizmus okamžite vyrába to, čo má a nerobí už raz spomínané sprostosti.
Aké je zhrnutie? Ani obmedzovanie tukov neprináša zníženie hladiny zlého cholesterolu. Aj malé množstvo tukov môže zabíjať. No ani väčšie množstvo tukov ešte nemusí zvyšovať hladinu zlého cholesterolu a pritom nás môže ochrániť pred inými neduhmi. Treba len zabezpečiť včasné vylúčenie „sajrajtu“ z organizmu. Kto chce, už vie ako. Nemusíte mať žiadne obavy. Dá sa to odskúšať i bez rizika. Nemusíte začať zvyšovaním príjmom tukov, stačí začať znižovať zlý cholesterol neškodnou vlákninou a až keď sa presvedčíte o tom, že netáram, môžete zvyšovať alebo aspoň prestať úzkostlivo kontrolovať prísun tukov. Budete prekvapení.
2 komentáre:
Vdaka za zaujimave informacie
Hvala za zanimljiv blog
Zverejnenie komentára